Elaftale: Test om du har den rette elaftale i forhold til dit elforbrug.

Betaler du ogå den ene elregning efter den anden, uden at have valgt din elaftale selv, så skal du vide, at dit energiselskab har taget valget for dig – og at dette (fra)valg er langt dyrere end alternativerne.

Du har med høj sandsynlighed IKKE fået tjekket op på (1) om din elaftale passer til størrelsen på dit elforbrug og (2) hvor aktivt dit fremtidige liv som elforbruger behøver at være.

Dette er de 2 eneste og dermed vigtigeste overvejelser du skal igennem når du skal finde frem til den rette elaftale. Derfor har vi skrevet denne artikel hvor du finder en masse vigtig viden omkring valget. Du kan også skyde genvej og teste din elaftale » med det samme for at se hvilken slags der passer bedst til dit behov (ud fra vores 7 års erfaring som energimægler).

Har du det mindste spørgsmål så skriv en kommentar nederst. God fornøjelse!

Test din elaftale
Test din elaftale »

En forkert elaftale koster

Når du ikke har valgt din elaftale selv, er det dit energiselskab som har taget valget for dig. Aftalen de fleste selskaber sætter deres passive kunder over på, er en såkaldt “Basis elaftale”. Vores erfaring er, at disse er dobbelt så høj i pris, som hvis du selv havde valgt en billig elaftale.

For at du kan vælge den rette elaftale har vi kigget “elprisernes historiebøger” igennem og undersøgt hvilken elaftale der har været billigst.

Inden at vi går videre til det er det vigtigt for mig at understrege, at det dyreste valg du kan tage er intet valg. Altså at forblive passiv. Så ender du på en “basis elaftale” hos dit energiselskab der, som beskrevet tidligere, er højere i pris end elmarkedets ellers mange andre gode tilbud.

Få skifter elselskab

I 2016 var det blot 6,3 % af de private elforbrugere der skiftede elselskab, så chancen for at du ikke har, og derfor kan vælge et billigere alternativ, er ret så stor.

Og siden at du læser med på denne side går jeg ud fra, at det er det du gerne vil: finde et billigere alternativ. Det vil jeg vise dig hvordan du gør, men lad os først se på hvilke muligheder du har.

Kort om elpriser

Som du kender det fra prisen på benzin og renten på et lån, er prisen på el også i konstant bevægelse. Den afhænger bl.a. af hvor meget strøm der produceres på vandkraft i Norge og Sverige – hvor meget de danske vindmøller blæser og et hav af andre faktorer.

Derfor er der ingen der ved hvordan den fremtidige elpris kommer til at bevæge sig: den kan stige og den kan falde – og det gør den hver eneste time. Altså kan ingen spå om hvilken elaftale der kommer til at være billigst for dig, men vi kan se på hvilken elaftale der historisk set har været billigst. Og hvor stor en prisforskel der var, så du kan vurdere hvilken en der passer til dig.

Test om du har den rette elaftale »

2 slags elaftaler

For private elforbrugere findes der 2 typer af elaftaler: de faste og variable. Den typiske anbefaling fra energiselskaberne side vil være, at du skal vælge en elaftale med fast pris hvis du tror, at elpriserne vil stige. Og omvendt, hvis du tror, at elprisen vil falde, skal du vælge en variabel elaftale. Se mere om de to elaftaler her:

Fast elpris

Fast elpris

Med en fast prisaftale kender du din elpris igennem hele elaftalens periode. Uanset om elprisen stiger eller falder er din elpris låst til den aftalte elpris. Jo længere en periode du låser prisen, des dyrere bliver den.

Variabel elpris

Variabel elpris

Med en variabel prisaftale kender du ikke din elpris på forhånd. Din elpris følger markedsprisen på strøm plus et tillæg til energiselskabet. Det er altså tillægget man skal have øje for er så billigt som muligt.

Mange energiselskaber vil som udgangspunkt anbefale dig, at vælge en elaftale med fast pris. Og helst over så lang en periode som muligt, for så bliver du hængene hos dem som kunde. Sikkert også efter aftaleudløb – hvilket kan blive dyrt, for så bestemmer selskabet din elpris. Min anbefaling til dig er derfor anderledes.

Lad mig forklare hvorfor.

Efter at have set på de historiske elpriser kan jeg afsløre, at der gennemsnitligt set ikke er den store prisforskel på de faste og variable elpriser. I perioden 2014, 2015 og 2016 har det været de variable elpriser der var billigst, men sidste år udgav Energitilsynet (endelig) en langt mere detaljeret prisstatistik hvori man kunne se prisen på hvert enkelt elprodukt.

Det betød, at vi nu kan se hvor stor en forskel der er på det billigste variable elprodukt i forhold til det billigste faste elprodukt. Og det er en mærkbar forskel!

Tjek om du har en dyr elaftale.

Denne elaftale er billigst

Uanset om dit elforbrug er stort eller lavt er det ifølge Energitilsynet et elprodukt med en variabel elpris der er billigst. Herfra er størrelsen på besparelsen afhængig af hvor stort et elforbrug du har. Derfor har man kategoriseret 4 forbrugsgrupper og lavet et estimat af hvor meget disse typer kan spare på at være aktiv. Den viste besparelse for hver grupper som du finder herunder, er derfor prisforskellen på en gennemsnitlig passiv forbruger, der ikke benytter markedet, og en aktiv forbruger der gør.

Ønsker du at læse hele rapporten kan du finde den her »

Billigste elaftale for en lejlighed

Lejlighed på 80 m2
Årlig elregning ca. 4.500 kr.

0 kr
Årlig besparelse på el variabel pris
0 kr
Årlig besparelse på el fast pris
Billigste elaftale for et hus

Hus på 140 m2
Årlig elregning ca. 10.900 kr.

0 kr
Årlig besparelse på el variabel pris
0 kr
Årlig besparelse på el fast pris
Billigste elaftale for et hus med elvarme.

Hus med elvarme
Årlig elregning ca. 24.800 kr.

0 kr
Årlig besparelse på el variabel pris
0 kr
Årlig besparelse på el fast pris
Billigste elaftale for en mindre virksomhed

Mindre virksomhed
Årlig elregning ca. 40.000 kr.

0 kr
Årlig besparelse på el variabel pris
0 kr
Årlig besparelse på el fast pris

Gennemsnitlige faste og variable elpriser

For at finde ud af hvilken type elaftale der historisk har været billigst, set over en længere periode, har vi kigget i Energitilsynets elprisstatistik for både 2014, 2015 og 2016. Her gemmer der sig en masse interessante tal som vi har samlet herunder. De viser henholdsvis den gennemsnitlige elpris på en fast og variabel elaftale. Her viser det sig også, at de variable elpriser har været det billigste valg i perioden.

Variabel

2016 4k: 32øre/kWh
2016 3k: 29øre/kWh
2016 2k: 26øre/kWh
2016 1k: 27øre/kWh

 

2015 4k: 29øre/kWh
2015 3k: 26øre/kWh
2015 2k: 30øre/kWh
2015 1k: 33øre/kWh

 

2014 4k: 35øre/kWh
2014 3k: 34øre/kWh
2014 2k: 33øre/kWh
2014 1k: 34øre/kWh

Fast

2016 4k: 33øre/kWh
2016 3k: 29øre/kWh
2016 2k: 28øre/kWh
2016 1k: 26øre/kWh

 

2015 4k: 29øre/kWh
2015 3k: 30øre/kWh
2015 2k: 31øre/kWh
2015 1k: 32øre/kWh

 

2014 4k: 32øre/kWh
2014 3k: 34øre/kWh
2014 2k: 33øre/kWh
2014 1k: 34øre/kWh

Anbefalingen

Vores generelle anbefaling er derfor, at uanset hvor højt eller lavt et elforbrug du har, ja så skal du vælge et elprodukt med variabel elpris. Ikke kun fordi, at elprisen historisk set har været billigst på de variable, men i lige så høj grad fordi, at når du vælger en fast pris-aftale stiger graden for hvor aktiv du skal være (hvilket de færreste gider). Hvis du vælger en fast pris-aftale, ja så er det vigtigt, at du INDEN aftaleudløb sammenligner elpriser igen og skifter til et nyt billigt tilbud. Ellers ender du med at betale overpris hos det eksisterende energiselskab.

Kort sagt: vælger du en fast pris aftale skal du være aktiv og skifte energiselskab ofte. Vælger du i stedet en variabel elaftale (som historisk set har været billigst), forbliver du på en billig elpris uden at skulle være aktiv i samme grad som med en fast pris.

Tag vores test og få en anbefaling til dit valg af elaftale »

Har du spørgsmål/kommentar hertil?

Så er du meget velkommen til at skrive herunder.

De bedste hilsner,
Casper Minding
Stifter, Skiftenergi.dk

 

2017-04-16T22:40:13+00:00

12 Kommentarer

 1. Mikala 16. november 2014 af 22:39- Svar

  Jeg har ikke skiftet og er stadig kunde hos dong. Ved i hvilken type aftale jeg har hos dem?

  Tak!

 2. Casper Minding 18. november 2014 af 14:37- Svar

  Hej Mikala,

  Hvis du ikke selv har taget et valg, så benytter du deres standardaftale kaldet “Basis El Kvartal”. Prisen er fastsat for 3 måneder af gangen og er i øjeblikket på 36,64 øre/kWh.

  Til sammenligning er de priser vi pt. får igennem her på Skiftenergi.dk helt nede i 19 øre/kWh.

  Se mere om din aftale her: http://www.dongenergy.dk/privat/El/vores_elpriser/basiselkvartal/Pages/basiselkvartal.aspx

  Håber at det var svar nok, ellers må du endelig skrive igen.

  Dbh. Casper

 3. Jørgen Meldgård 26. november 2014 af 11:04- Svar

  hej jeg er meget imponeret af jeres virke her, og overvejer meget at blive medlem. jeg har søgt højt og lav p jeres side men kan ikke finde nogen steder hvor der står noget om hvad i skal have i kroner og øre for det arbejde i laver. for i den verden jeg kommer fra er der jo ingenting som er gratis. kan i hjælpe mig her.

  • Casper Minding 26. november 2014 af 12:01- Svar

   Hej Jørgen,

   Det er jeg rigtig glad for at høre!

   Se gerne nedenstående side som gennemgår dine 2 muligheder her på Skiftenergi.dk. Vælger du vores gratis service, tjener vi en skilling hos elselskabet der vinder dig som kunde.

   Vælger du vores betalingsservice, tjener vi ikke provision hos elselskaberne. Derfor koster det kr. 49,- / år for dig at vælge den service, men de er også godt givet ud:)

   http://www.skiftenergi.dk/hvad-kan-skiftenergi-dk/

   Jeg håber at det var svar nok. Ellers må du skrive igen:)

   De bedste hilsner,
   Casper Minding

 4. Marie Jepsen 15. december 2015 af 17:25- Svar

  Hej Casper.
  Jeg synes, det er ren jungle at finde ud af priser på el, forskellige afgifter og jeg ved ikke hvad. Senest er jeg blevet bekendt med noget, der kaldes balanceafgift??????
  Hvis jeg beder dig hjælpe med et tilbud på el, får jeg så lejlighed til at sige ja tak, eller sørger du bare for, at jeg skifter til billigste eludbyder.
  Hilsen Marie Jepsen

  • Casper Minding 17. december 2015 af 11:02- Svar

   Hej Marie,

   Mange tak for din besked!

   Det kan jeg virkelig godt forstå. Og kan samtidig afslører at du bestemt ikke er alene. Det hører jeg nemlig meget tit:)

   Når du benytter vores service behøver du ikke at acceptere den pris/aftale du får tilbudt. Vi går ud fra at du gerne vil have det billigste, og det er det du får.

   Hertil skal det siges, at du selvfølgelig har 14 dages fortrydelsesret. Så hvis ikke du ønsker at benytte aftalen, besvarer du den blot med et “nej tak”. Så annullerer vi den på vegne af dig.

   Ønsker du at gøre brug af den, er der ikke mere du skal gøre. Resten af det praktiske klarer vi sammen med det billigste elselskab.

   Håber at det var svar nok. Ellers er du meget velkommen til at skrive retur.

   De bedste hilsner,
   Casper Minding

 5. Henrik Schouw 10. juni 2016 af 02:32- Svar

  Hvem erbilligst i 6270 Tønder?

 6. aneta båulow 30. juli 2016 af 12:10- Svar

  Jeg skal til at vælge strømudbyder, og da jeg flytter fra Sverige til Danmark er jeg ikke bundet af noget selskab. Hvad jeg kan jeg få?

  • Casper Minding 30. juli 2016 af 16:44- Svar

   Hej Aneta!

   Tak for din besked.

   Så har du frit valg på hylde 1. Der findes ca. 50 danske elselskaber som du frit kan vælge i blandt- vælg de billigsts:)

   Se evt. http://www.elpris.dk og sammenlign elselskaberne eller tilmeld dig her på siden og få 3 uforpligtende tilbud fra de elselskaber der tilbyder dig den billigste elpris.

   Skriv endelig retur hvis du har flere spørgsmål!

   De bedste hilsner,
   Casper Minding

 7. Jeanette Bannow 15. december 2016 af 11:29- Svar

  Jeg har lige fået lukket for min strøm og vil så hører om man kan blive kunde ved et andet selskab og få en ny aftale så jeg kan få noget strøm igen?? Jeg bor i Gørding i Jylland

  • Casper Minding 15. december 2016 af 14:06- Svar

   Hej Jeanette,

   Tak for din besked.

   Ja, det burde du kunne, men jeg vil da anbefale dig at få kontakt til dit nuværende elselskab og bede dem om at åbne for den igen?

   God torsdag:)

   De bedste hilsner,
   Casper Minding
   Stifter, Skiftenergi.dk

Læg en kommentar